Botulinum Toksin Nedir?
Botulinum Toksin [(BOTOX (AMERİKA), DYSPORT (AVRUPA)] insanlık tarihinin bilinen en güçlü maddelerinden biridir. CLOSTRİDİUM DİFFİCİLE isimli bir bakteri tarafından üretildiği bulunduktan çok uzun yıllar sonra kırışıklık ve yaşlanma karşıtı tedavilerde 2002 yılından beri yerini almış ve bu amaçla birçok hekim tarafından uygulanmıştır. Bu madde cilt altında kasların içine verildiğinde, kasların çalışmasını sağlayan sinirleri geçici olarak belli bir miktar durdurur, bu da kırışıklık tedavisinde kullanılmasını sağlamıştır.
BOTOX aynı zamanda cilt içine verilerek buradaki yağ ve ter bezlerinin aktivitelerini de kısıtlamakta, bu nedenle aşırı terleme ve yağlı akneli cilt eğiliminin tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu maddenin etkileri belli bir süreyi kapsar yani geçici bir süre etki gösterir.
Botulinum Toksin Etkisini Nasıl Gösterir?
Kırışıklıklar 2 mekanizmayla oluşmaktadır.
Birincisi; Yüz kaslarının gülme, sinirlenme, şaşırma gibi durumlarda kasılması sonucu bu mimikleri oluşturan kasların üstündeki deride kırışıklıklar oluşmaktadır. Bunlara dinamik kırışıklıklar denmektedir. BOTOX, dinamik kırışıklıkların oluşmasını engelleyen tek dermatokozmetolojik uygulamadır. Dinamik kırışıklıklar BOTOX ile aralıklı tedavi edilmezlerse tedavisi daha zorlaşan statik kırışıklıklara dönmektedirler.
İkinci olarak; Yaşlanmaya bağlı derinin gergin kalmasını sağlayan deri altı proteinlerinden HYALURONİK ASİT, KOLLAJEN ve ELASTİN’in işlevlerini kaybetmesiyle de kırışıklıklar oluşur ki bunlara statik kırışıklıklar denmektedir. Bu tip kırışıklıklar cilt bakımlarının tekrarlayan uygulamaları(profesyonel medikal cilt bakımı, hidrodermabrazyon (hydrafacial, innofacial, aquapeel) kimyasal peelingler, mezoterapi, dolgular (çapraz bağlı hyaluronik asit=probleme göre sertlik dereceleri mevcuttur= Teoxane Teosyal, Allergan Juvederm, Belotero, Perfectha vs), mezolifting gençlik aşısı (Teosyal Redensity II, Jalupro, H-100, Hyalual aşısı vb), dermapen(Dermapen 3) ve dermaroller gibi cilt yenileyici sistemler, PRP(Biogenesis Class III), kollajen aşısı (Linerase), fibroblast aşısı (Fibrocell), yağ enjeksiyonları, organik iplerle yüz örme ve askılama ile cilt gençleştirme, fraksiyone ablatif ve non ablatif lazerler, fraksiyone iğneli radyofrekans (altın iğne) gibi uygulamalarla kombine olarak tedavi edilebilirler.
Yani özetlersek; Botulinum Toksini enjeksiyonu, uygulandığı kasları geçici olarak gevşeterek etki eden bir tedavi şeklidir. Mimik kaslarına Botulinum Toksini enjeksiyonu uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılabilir, kas hareketlerindeki azalma, üzerindeki derinin, kas hareketleri ile katlanmasını ve katlanmaya bağlı çizgilenmesini de azaltır. Bu şekilde yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır.
Botulinum Toksin Hangi Alanlarda Uygulanır?
Botulinum toksini yüzün dinamik çizgilerinin giderilmesinde başta alın kırışıklıkları, iki kaş arasında kaş çatma çizgileri, kazayağı denilen göz çevresi kırışıklıkları, sigara çizgileri denilen ağız çevresi kırışıklıkları, çene kaslarının kuvvetli olmasına bağlı çene kası büyüklüklerinin giderilerek oval yüz hattı oluşturulmasında ve boyundaki yanlamasına kırışıklıklarda yani üst yüz ve boyun bölgesindeki kırışıklık ve çizgilenmelerde oldukça etkilidir.
Ayrıca aşırı terlemede ve yağlı akneli cilt tedavisinde mezoterapilerle kombine edilerek başarılı bir şekilde kullanılabilen etkili ve güvenilir bir tedavi yöntemidir.
Botulinum Toksin Uygulama Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Uygulama öncesinde kişinin kullandığı ilaçlar (kan sulandırıcı, ağrı kesici vb) ve varsa kişinin önceden varolan hastalıkları (kanama bozuklukları, kalp hastalıkları, kalp kapak hastalıkları) mutlaka doktora belirtilmelidir. Özellikle nörolojik hastalıkların (sinir sistemi hastalıkları) belirtilmesi hayati önem taşır.