Nisan 20, 2021

Dolgu Uygulamaları

Yaş ilerledikçe yüzdeki kemik, bağ ve yağ dokuları hem hacmini kaybeder, hem de yerçekiminin etkisiyle yer değiştirip yerçekiminin etkin olduğu aşağı yöne doğru kayarlar.  Bu dokulardan özellikle kemik ve yağ dokuları hacim kaybederken bağ dokuları ise gevşerler. Estetik dolgu uygulamaları, bu kemik, yağ ve bağ dokusu kayıplarını telafi etmek, destek sağlamak ve bu kayıpların neden olduğu ince ve kalın deri kırışıklıklarının azaltımını sağlamak amacıyla yapılan uygulamalardır.

Yanak bölgesi (zigoma dolgusu),  gözaltında çökük bir ifadeye sebep olan gözyaşı oluğu (tear through dolgusu),  gözyaşı oluğunun aşağısında devam ederek  yanakla birleşen, orta yüz denilen çökme bölgesi (malar=orta yüz dolgusu), çene bölgesi (mental dolgu), çene-boyun hattındaki düşme bölgesi (jawline dolgusu),  yanakta  çökük görüntü bölgesi (yanak dolgusu) ve şakaklardaki doku azalmalarının bertaraf edilmesi ve kaş kaldırma bölgesi (temporal=şakak dolgusu) ve kaybolan ya da doğuştan az hacimli dudaklarda dudak bölgesi (dudak dolgusu) gibi alanlarda yeniden şekillendirme yapmak için kullanılırlar. Derin akne skarları (değişik şekil, büyüklük ve derinlikte sivilce izleri) ya da derin, çökük yara izi olanlarda cilt altındaki hacim kayıplarını yerine koymak amacıyla estetik dolgu uygulaması yapılır.

Ayrıca alın çizgileri, kaş çatma çizgileri (glabella), kazayağı çizgileri, burun-dudak çizgisi (burun yanlarından dudağa inen oluk=nazolabialoluk=nazolabial line), ağız köşesinden aşağı çeneye inen oluk (marionette line), dudak üstündeki barkot şeklindeki dikey çizgiler(barkot çizgileri), kulak önü çizgileri, boyun çizgileri, dekolte çizgileri, el üstü  kırışıklıklarında ince ve derin kırışıklıkları açmak ve görünümlerini azaltmak amaçlı da estetik dolgu uygulaması yapılır.

Dolgu Uygulaması Hangi Alanlarda Kullanılır?

  • Gözaltlarındaki çöküklüklere (göz altı ışık dolgusu) ve göz kenarlarındaki kaz ayaklarına,
  • Dudaklardaki dikey çizgilere (Sigara çizgileri),
  • Alındaki yatay çizgilere,
  • Orta yüzün çöktüğü ve gözaltındaki çökkünlükle birleştiği bölgelerde orta yüze,
  • Burun-dudak arası oluk ve çizgilere (Nazolabial çizgiler),
  • Dudak köşelerinden aşağıya inen oluk ve çizgilere (Marionette çizgileri),
  • Kaşlar arasındaki kaş çatma çizgilerine (Glabella çizgileri),
  • Kaş kaldırmada şakaklara ve kaş yan kısımlarına,
  • Dudak şekillendirme ve hacimlendirmede,
  • Elmacık kemiklerini belirginleştirmede,
  • Çene konturlarını düzeltmede ve çene ucunu büyütmede,
  • Yanak sarkmalarında yüzü ve çeneyi yeniden şekillendirmede,
  • El, boyun ve dekolte çizgilerinin tedavisi ve bu bölgelerin gençleştirilmesinde,
  • Derin sivilce ve yara izlerinde, izlerin görünümünü azaltmada izlerin içlerine kullanılırlar

Dolgu Uygulaması Kaç Seans Uygulanır?

Dolgu uygulamaları genellikle tek seans uygulanır. Hastanın ve doktorun eksik bulduğu noktalarla ilgili olarak 10 gün sonra bir kontrol muayenesi yapılır ve birlikte karar verilerek bir miktar daha  rötuş dolgu yapılabilir.

Dolgu Uygulaması Sonrası Kişi  Nelere Dikkat Etmelidir?

Uygulama yapılan bölgeye 1 hafta süreyle önereceğimiz şekilde ve sürelerde yavaş masajlar önerilir. Bu masajları belli içeriklerde önereceğimiz kremlerle birlikte yapmanın dolgunun iyi yerleşmesini sağladığını bilmelidir. Bu kremlerle uygulama bölgelerinde oluşabilecek kızarıklık, morluk ve şişliklerin hızlıca giderilmesi de sağlanmış olur. Yine 1 hafta süreyle aşırı nemli ortam ve sıcak uygulamalardan (güneşlenme, hamam, sauna, sıcak fön vb), aşırı soğuk uygulama, aşırı ovalama, uygunsuz masaj uygulamaları ve sert temaslardan (sert masaj, sert öpme vb)  tabii ki kaçınılmalıdır.

Leave a comment